Halaman

13 Ogos 2015

Tips Langkah Keselamatan Sebelum Tidur

Tips Langkah Keselamatan Sebelum Tidur

[LETAKKAN KUNCI KERETA DI TEPI KATIL SEWAKTU HENDAK TIDUR]
  1. Beritahu isteri, anak2, jiran2, ibubapa, adik-beradik dan sesiapa saja supaya letakkan Kunci kereta mereka di tepi katil sewaktu hendak tidur. Jangan lupa supaya sentiasa kunci pintu bilik tidur anda. Sekiranya terdengar bunyi bising di luar rumah atau ada org cuba memasuki rumah, tekan saja butang panik.
  2. Alarm kereta akan berbunyi dan hon juga akan terus berbunyi sehinggalah ianya dimatikan atau bateri habis. Ianya adalah sistem alarm sedia ada. Boleh didengari di mana-mana saja dalam rumah.Berkesan jika kereta diletakkan di depan rumah atau dlm garaj. Bila alarm kereta berbunyi ketika seseorang itu cuba memasuki rumah, tentu pencuri/perogol tersebut tidak akan tunggu lama
  3. Beberapa saat kemudian semua jiran akan membuka tingkap dan menjenguk keluar untuk melihat siapa yg berada di luar dan sudah tentu penjenayah tak mahu perkara itu terjadi. Dan ingat untuk membawa kunci kereta ketika berjalan ke kereta di tempat letak kereta. Cara yang sama boleh digunakan.
  4. Ia boleh menyelamatkan nyawa atau dari jenayah rogol. Juga berguna untuk tujuan kecemasan seperti serangan jantung di mana talipon tidak dpt digunakan.
*Perkongsian tips untuk semua.. Jgn lupa juga untuk berdoa memohon perlindungan sebelum tidur..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Mata Camey Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign