Halaman

30 September 2015

Perkara yang anda perlu tahu tentang Tong Gas

Tong gas yang digunakan bagi tujuan memasak adalah peralatan yang wajib ada di setiap dapur setiap rumah . Tong gas ini mempunyai risiko berlakunya kebocoran gas pada hos ataupun kepala gas yang digunakan.
 
Tong Gas
gambar hiasan
Juka berlakunya kebocoran pada tong gas berkenaan boleh mengakibatkan kebakaran dan seterusnya boleh juga mengakibatkan letupan. Oleh itu, penjagaan dua peralatan ini hendaklah perlu dipantau rapi sepanjang masa.

Sifat Gas asli cecair (LPG-Liquid Petroleum Gas) itu lebih tumpat daripada udara, gas yang bocor itu tidak akan meresap keluar dengan mudah daripada kawasan tertutup seperti rumah dan permis perniagaan. Gas itu sebaliknya mudah tersebar ke seluruh ruang. Jika ada percikan api yang kecil sekalipun, ia dengan mudah boleh menyambar setiap kawasan yang mempunyai sisa-sisa gas berkenaan.

Namun, pada kali ini ada 3 perkara nak kongsi.
1. Encik bomba yang padamkan api rumah saya pesan. Kalau punca dari gas, mula-mula ambil tuala basah. Letak pada tempat yang keluar gas tu. Kemudian, cabut kepala gas. Gas sekarang tak meletup sebab fungsi gas tu keluar je. Sebab tu kena tutup. Tapi sebab tadi saya pun takde info pasal ni, main simbah air je. Berbaldi-baldi. Tapi api tak padam jugak.

2. Polis yang datang rumah pesan juga. Guna hos yang hitam tu. Yang itu lebih tebal. Jangan guna yang jernih. Nipis.

3. Encik maintenance apartment ni pun datang check. Dia pesan, beli kepala gas yang boleh pusing tu. Dengan hos sekali. Satu set beli dengan petronas. Fungsi dia, akan lock gas tu dari keluar berbanding kepala gas yang kita pusing atas bawah tu.

Tiga tips ni saya rasa patut kongsi dengan semua. Harap semua boleh check dapur masing-masing demi nak elakkan kejadian buruk berlaku.

Bomba bagitau saya..nasib baik jiran-jiran awak baik. Diaorang pun tolong kami tadi padamkan api. Bagus jiran awak katanya. 
Cepat.
Alhamdulillah.
.syukur sangat.
Bersangka baik. Ada hikmah di sebalik apa yang terjadi.


Tiada ulasan:

Catat Komen

Mata Camey Copyright © 2015. Design by MaiGraphicDesign